masa kini

Followers

Saturday, November 20, 2010

cook

   Kata orang ,masakan yang paling berharga ialah masakan kita sendiri,,
betul ker?,,walaupun sebungkus maggi..ini kerana masakan itu yg membuat kita dapat teruskan hidup*biar putus asa jangan putus makan..

  

            memang betullah ,masakan kita sendiri yang berharga walupun  tak sesedap mana,
*bukan nak bangga masakan aku memang sedap..

  

               Haa,,ni nak bercerita macam mane dan bagaimana pengalaman memasak,terutama masak untuk hari raya ,,masakan seperti rendang,ayam masak merah,ketupat dan lodeh.
-first time nak buat ketupat memang yakin,mencuba first step dengan menganyam ketupat memberi satu simbolik supaya jangan cepat mudah putus asa.

                  

                stres dibuatnya kerana sehelai daun nipah/kelapa belum menjadi satu ketupat yang cantik.

                  

             membuat rendang juga memerlukan kesabaran,kerana masakan ini yang membuat kita tertanya-tanya,'bilalah nak makan'..take a long time untuk memasaknya tetapi ambil masa yg singkat untuk memakanyer..
*bukan nak bangga ke aper,,cume nak  berkongsi,aku memang reti masak rendang,ayam masak merah nie,,kalau nak order,,boleh..
hehe..
yang ikhlas
:me:aqim:

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...