Kata orang ,masakan yang paling berharga ialah masakan kita sendiri,,
betul ker?,,walaupun sebungkus maggi..ini kerana masakan itu yg membuat kita dapat teruskan hidup*biar putus asa jangan putus makan..
memang betullah ,masakan kita sendiri yang berharga walupun tak sesedap mana,
*bukan nak bangga masakan aku memang sedap..
Haa,,ni nak bercerita macam mane dan bagaimana pengalaman memasak,terutama masak untuk hari raya ,,masakan seperti rendang,ayam masak merah,ketupat dan lodeh.
-first time nak buat ketupat memang yakin,mencuba first step dengan menganyam ketupat memberi satu simbolik supaya jangan cepat mudah putus asa.
stres dibuatnya kerana sehelai daun nipah/kelapa belum menjadi satu ketupat yang cantik.
membuat rendang juga memerlukan kesabaran,kerana masakan ini yang membuat kita tertanya-tanya,'bilalah nak makan'..take a long time untuk memasaknya tetapi ambil masa yg singkat untuk memakanyer..
*bukan nak bangga ke aper,,cume nak berkongsi,aku memang reti masak rendang,ayam masak merah nie,,kalau nak order,,boleh..
hehe..
yang ikhlas
:me:aqim:
haha
ReplyDeletejangan marah,ok
ReplyDelete